Feminism

Liberalfeminism

Liberalfeminism, även kallad den första vågens feminism grundades redan i slutet av 1600-talet början av 1700-talet, det är även den feminism som är mest allmänt känd, Den slog igenom stort under slutet av 1800-talet och början av 1900-talet, och då främst under kampen om demokratisk frihet och rösträtt. Fokus låg på kvinnors sämre position i samhället, då kvinnor historiskt sätt uteslutits från politiska och lagliga rättigheter, samt hindrats från att försörja sig själva genom arbete. Grundtanken är allas lika värde, lika rätt till utbildning och rätten att arbeta med det en vill. Idén har hittills varit att kvinnan inte har samma förnuftskapacitet som mannen, att kvinnan är ett känslostyrt väsen närmre djuren än mannen. 

Liberalfeministerna jobbade aktivt för att förändra den syn som tidigare funnits, samt för rätten till att inte enbart vara skapad för mannens behag.

Suffragetterna med Emmeline och Christabel Pankhurst i fronten förde den mest kända kampen för kvinnors rätt att rösta. Idag är det svårt att föreställa sig det motstånd som fanns mot kvinnors rösträtt, men så ser historian ut, och hade kanske fortfarande varit utan dessa starka modiga kvinnor.

Idag förs kampen av liberalfeministerna om lika tillgång och villkor till viktiga poster i arbetslivet och inom politiken, lika lön för lika arbete. En nutida kampanj är varannan damernas.


Socialistisk/marxistisk feminism

Socialistisk/marxistisk feminism, hänger ihop med arbetarrörelsens kamp att motarbeta kapitalism och klasskillnader. .


Radikalfeminism

Radikalfeminismen är en gren inom feminismen som starkt betonar patriarkatet samt att det är roten till att kvinnor som grupp är underordnade män som grupp. Utgångspunkten är kvinnors egna erfarenheter och de utmanar liberalfeminismen kamp för att uppnå samma position i samhället som mannen och pekar istället på att förtrycket av kvinnor sker i den privata sfären genom mäns kontroll av kvinnor i familjen, sexuellt förtryck, kvinnomisshandel och kvinnoförakt. De menar att dessa former av förtryck är osynliga inom liberalfeminismen och inom marxistisk feminism. 

Radikalfeministerna menar att det privata är politiskt och genom att organisera sig i grupper och använda sig av medvetandehöjning genom att dela med sig av sina egna erfarenheter av att vara kvinna och förtryckt så ville de tänka ut strategier för förändring. Alla kvinnor är enligt radikalfeminismen utsatta för förtryck, och alla kvinnor har en gemensam fiende - patriarkatet. Och då alla kvinnor är förtryckta så finns det också en naturlig grund för en gemensam rörelse. Kritik på senare tid är att radikalfeminismen utesluter till exempel transkvinnor, då det anses att en transkvinna som tillskrivits könet man vid födseln aldrig kan förstå det förtryck en kvinna upplever, då de anses haft förmånen att leva som män.

TERF - Trans-exclusionary radical feminists är stora i England, men har på senare tid med till exempel könskriget växts sig allt starkare här i Sverige.



Postkolonial feminism

Postkolonial feminism förklarar samhällsproblem och makt som kvarvarande effekter av den europeiska kolonialismen. Den är kritisk mot kolonialism, imperialism och strukturell rasism, Ideologin innefattar inte bara mäns makt över kvinnor, utan även vita personers makt och överordning över icke-vita/rasifierade personer.

Oooops... här kommer det snart mer information, håll ut! 

Queerfeminism

Kärnan i queerteori utgörs av en kritisk analys av antagandet att en viss relation mellan de tre faktorerna kön, genus och sexuellt begär är självklar, enhetlig och naturlig. Queerteorin utmanar tanken om att individer med en kvinnlig kropp ska uppvisa feminint genus, samt åtrå individer som har manliga kroppar som uppvisar maskulina genus. Queerteorin vill gå bakom de normativa föreställningarna om vad det innebär att vara kvinna eller man genom att granska de relationer som antas finnas mellan kön och sexualitet, samt att denna åtrå till det motsatta könet ses som självklar och naturlig, så kallad normativ heterosexualitet. Queerteorin vill dessutom problematisera hur dessa normativa föreställningar historiskt uppstått samt vad som i det sociala och kulturella anses godtagbart i vårt samspel med andra. 

En kanske egentligen kan se queerteorin som ett kritiskt perspektiv som gör det möjligt att studera och kritiskt granska heterosexualitetens normativa status i samhället, en form av sexualpolitisk aktivism. Queerteorin anses av många som vag, då en kan "queera" alltså göra en "queerläsning" av ex kulturen, samt att det kan anses otydligt när heterosexuella relationer som inte följer det normativa också kan ses som queer. En kanske kort och gott kan säga att i stället för att kräva acceptans så ifrågasätts normer. 

Intersektionell feminism

Intersektionell feminism ser på hur flera maktordningar i samhället fungerar och samverkar, så som kön/genus/ras/etnicitet/klass/socioekonomisk status/funktion,  hur hänger dessa ihop och samspelar, Enkelt skulle en kunna förklara det  som jämställdhet och jämlikhet.

Oooops... här kommer det snart mer information, håll ut! 

Transfeminism

Transfeminism utmanar föreställningar som är grundläggande för feminismen, vad är en kvinna? Vad är könsförtryck?

Oooops... här kommer det snart mer information, håll ut! 

Hashtagfeminism

#Hashtagfeminism ses av många som den fjärde vågens feminism och har blivit en populär taktik online gällande protester mot ojämlikhet mellan könen. Genom att göra parodi på sociala normer och ideal och använda humor genom exempelvis memes, så kan en skapa stor spridning genom att nå ut till ett stort antal människor på en och samma gång.

En rolig memes kan på så sätt få en samhällsbyggande funktion, det blir ett sätt att använda internet som en form av diskursiv aktivism då man på ett väldigt effektivt kan sätt att lyfta fram viktiga feministiska frågor, och på så sätt uppnå en social förändring. Det har visat sig att memes faktiskt kan förändra offentliga diskussioner och påverka sociala och kulturella normer och värderingar, då humorn används till att öka samhörigheten mellan de som aktivt deltar.

Mycket feministisk organisering sker numera på sociala plattformar såsom Twitter, Facebook och Youtube, då sociala medieplattformar erbjuder en unik möjlighet för kvinnor att utmana den dominerande sociala och politiska ordningen. Kvinnor delar med sig av sina erfarenheter, och diskuterar svåra frågor.